Anatomija snowboard daske

December 24, 2012 by Branko Djurkovic

Osnovni delovi snowboard daske

Pre nego što naučite da vozite snowboard, valjalo bi nešto naučiti o primarnom delu opreme tj. o snowboard dasci. Trebalo bi da znate nešto o osnovnim delovima daske, pre nego što odlučite koja je najboljaa za vas. Za neke reči u snowboarding terminologiji ne postoji odgovarajući prevod ili je nerazuman, pa će neki nazivi ostati na engleskom ili biti posebno naznačeni.

vrste snowboard daski Anatomija snowboard daske

Osnova (Base)

Osnova, kao što i samo ime kaže, predstavlja osnovni, donji deo daske koji je u kontaktu sa snegom. Većina osnova je izrađena od polietilena tzv. P-Tex i najčešće se prave na dva načina. Prvi je ekstruzija i predstavlja proces u kome se materijal za osnovu rastopi i izreže u željeni oblik tzv. extruded. Drugi proces je sinterirzacija, u kome se osnova ukopa u pesak, greje, presuje i izrezuje tzv. sintered. Takve baze su puno kvalitetnije od topljenih, brže su i bolje drže vosak, a takođe su i su skuplje i zahtevnije za održavanje. Najbolja moguća osnova je grafitna, ona je brža i bolje drži vosak od bilo koje P-Tex baze. Grafitne baze su uvek crne i najčešće ćete ih naći na brzim (race) daskama.

Nagib (Camber)

camber traditional Anatomija snowboard daske

reverse camber rocker banana Anatomija snowboard daske

camber flat Anatomija snowboard daske

Nagib ili količina prostora ispod srednjeg dela daske dok je postavljena na ravnu površinu. To je lagani luk koji daska čini dok stojite na ravnoj površini. Usko je vezana za savitljivost, čim je veći nagib više je pritiska prebačeno na nos ili rep daske, omogucava vam jaci “POP“. Ravni nagib nam govori da se daska može lako vrteti, što može biti dobro za neke freestyle pokrete, međutim ukoliko se radi o korisćenoj dasci može biti i znak da je daska izmučena. Dobro je da je lagano uzdignuta, što pomaže kod stabilnosti pri većim brzinama jer omogućava lakše zaokrete.

Kontaktne tačke (Contact points)

Tačke na kojima je daska oslonjena na sneg bez pritiska vozačeve težine. Možete ih naći tako što stavite dasku na glatku ravnu površinu, stavite komad papira ispod daske i povučete dasku naprijed ili nazad dok ne dotakne papir.

contact points board diagram Anatomija snowboard daske

Rub (Edge)

Metalni rub na dasci. U zavisnosti od stava vozača može se podeliti na dva dela: prednji rub tj. strana gde su prsti (toe ili frontside edge) i zadnji rub tj. strana gde je peta (heel ili backside edge). Kod Twintype dasaka, zadnji rub ima drugačije odrezani luk od prednjeg pa je iz tog razloga posebno označen da bi se pravilno postavili vezovi.

Efektivni rub (effective edge)

Dužina metalnog ruba koja svojom površinom prijanja uz sneg, to je efektivni deo koji radi okrete. Zbog toga ne uključuje deo ruba koji pokriva nos i rep. Duži efektivan rub služi za stabilnu, kontrolisanu vožnju dok je kraći puno pogodniji za freestyle jer je dasku lakše okretati.

Tačka savitljivosti (flex point)

Nalazi se između vezova tj. na sredini same daske, na tom mestu započinje ili završava savijanje daske i dozvoljava kontakt bočnog luka (sidecut radius).

snowboard sizing Anatomija snowboard daskeNos (nose)

Prednji kraj daske koji je obično nešto više uzdignut od repa. Viši nos sprečava da se daska zakopa u duboki sneg, zato je viši kod freeride i alpine daski. Alpine daske često imaju i šiljati nos. Dužina se meri od najšire tačke prednjeg dela daske pa do vrha nosa. Širina nosa se meri na najširem prednjem delu daske.

Rep (tail)

Zadnji kraj daske. Često je ravan ili četvrtastog oblika. Postoje i rascepljeni repovi tzv. lastin rep, služe da bi zadnji kraj daske tonuo u duboki sneg, a dobar je kod skretanja pri velikim brzinama. Freestyle daske imaju rep i nos podjednako uzdignut da bi lakše vozili “fakie” (vožnja sa nogom koja je inače “zadnja” tj. kad regular vozi goofie i obrnuto). Dužina repa meri se od najšireg zadnjeg dela daske do vrha nosa, a širina se meri na najširem zadnjem delu daske.

Kod Twintype dasaka nos i rep su potpuno jednakih dimenzija.

Ukupna dužina

Dužina daske, mereno od vrha nosa do repa, predstavljena u centimetrima. Često se navodi i ostatak od metra (npr “56” za dasku od 156 cm).

Bočni luk (sidecut radius)

Mera koliko je duboko ili plitko rezana daska od nosa do repa. To je deo koji pomaže pri zaokretima. Čim je lik manji manja je mogućnost skretanja. Daske sa velikim bočnim lukom imaju mogćnost naglog skretanja u velikim lukovima. To je luk koji daje oblik peščanog sata dasci i na taj način se određuje i meri. Njegova funkcionalnost je vezana za dužinu daske.

Površina (top/deck)

Suprotno od osnove, to je deo na koji najčešće gledate da super izgleda, ima neku opaku grafiku, odgovara vam uz boju jakne itd… U većini slučajeva se na njemu već nalaze rupe za montažu vezova.

Širina struka (waist width)

Najuži deo daske, sredina bočnog luka… najčešće zavisi od broja cipele koji nosite. Uže daske imaju prednos jer se brže prebacuju sa ruba na rub, ali ako imate veće stopalo moraćete potražiti širu dasku ili podici vezove…

Izvor: The Riding Never Stops, Wikipedia

Podeli sa prijateljima

4 Comments

  1. […] Ako ste rešili da kupite novi board, krenite u proračunavanje odgovarajuće anatomije borda. […]

  2. boadr says:

    potrebna mi je pomoc pi kupovini snowboarda set koji je naj bolji , nasao sam adresu evo link snowboarda pa mi preporucite koji je naj bolji da kupim visina borda 155-160!

    Hvala !

  3. Kako za odabir dobre daske za snowboard utiče više faktora, najbolje je da pogledate tekst koji se detaljnije bavi tom temom: Vodič za kupovinu daske za snowboarding.

Leave a Comment

Partneri

TRX.rs

Facebook

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Twitter