Vodič za kupovinu cipela za snowboarding

December 31, 2012 by Branko Djurkovic

Cipele za snowboard (ili “čizme”, kako ih negde prevode) su verovatno najbitniji deo opreme za snowboarding. Njihove karakteristike će imati najveći efekat na vaš doživljaj vožnje, a kako su one jedini deo opreme koji je u direktnom kontaktu sa vozačem izuzetno je bitno da budu pre svega udobne, ali i da odgovaraju željenom stilu vožnje.

snowboard boots Vodič za kupovinu cipela za snowboarding

Preporuke za kupovinu cipela za board

Prva i osnovna stvar: Nemojte ničije preporuke uzimati zdravo za gotovo! Čak ni ove! Pitajte za savete, konsultujte se, ali odaberite cipele koje vama odgovaraju. Najbitnije je da cipele vama budu udobne i neka vam to odzvanja u glavi od trenutka kada ih prvi put probate do trenutka kada ih plaćate.

Nemojte se zalepiti za određeni brend jer vaš cool drugar ima takve ili taj model nosi vaš omiljeni vozač ili vam se sviđa boja, oblik ili tome slično. Takođe, cipele koje ima vaš drugar i koje su njemu odlične ne moraju biti odlične i za vas. Radnici u prodavnicama snowboard opreme bi trebalo da mogu da vam pomognu pri odabiru, ali to u Srbiji neretko nije slučaj, pa i njihove savete primite sa rezervom. Ako ocenite da nisu najstručniji već da žele da vam uvale najskuplji model, setite se šta ste ovde pročitali pa testirajte cipele sami.

Nove ili polovne – kakva je razlika?

Za razliku od daske, kupovina polovnih cipela se ne preporučuje. Slično je i sa iznajmljivanjem. Nove cipele se prave od posebnih materijala i njihova unutrašnjost napravljena je od posebne vrste pene koja se prilikom prvih nekoliko nošenja oblikuje i prilagođava jedinstvenom obliku vaše noge.

Kako cipele nisu glomazne, nije problem nositi ih na svako zimovanje, za razliku od same dake koja je većih gabarita, a uz to je potrebno i propisno je održavati. Jednom kupljene, cipele će vam trajati godinama, čak i ako menjate daske i vezove. Ovo je verovatno i jedini deo opreme za snowboarding koji morate da kupite, pa nemojte štedeti na njima.

Kakve cipele za board postoje?

Vrste cipela za snowboard se mogu podeliti po različitim kategorijama, ali je vama kao početnicima najbitnija podela po tvrdoći i čvrstini cipela. Cipele za snowboard se dele na meke i tvrde, a postoje i neke prelazne varijante koje spadaju pod srednje.

  • Meke cipele – su udobnije, možete ih duže nositi, generalno pružaju bolji osećaj pa kao takve imaju i bolje performanse. Koriste ih FreestyleTechnical riding vozači i najpogodnije su za početnike.
  • Srednje tvrde cipele – su dosta čvršće od mekih, ali i dalje od sličnih materijala. Ako ste početnik možete uzeti i njih, ali ih generalno koriste Freeride styleAll Mountain vozači jer su udobne, a pružaju veću čvrstinu, pa samim tim i precizniju kontrolu pri većim brzinama.
  • Tvrde cipele – pružaju najveću preciznost i veliku sigurnost zgloba jer su izrađene od čvrstih materijala. Često su veoma slične pancericama za skije i nisu udobne kao prethodne, ali obezbeđuju veću bezbednost što je CarveAlpine style vozačima od primarnog značaja.
nike snowboarding boots Vodič za kupovinu cipela za snowboarding

Nike cipele za snowboard

Koja veličina cipela je optimalna?

Veličine cipela za bord su iste kao i kod običnih cipela i čizmi. Nekad se razlikuju od u zavisnosti od proizvođača, a često se mogu naći i polubrojevi. U slučaju da veličine odstupaju od standarsnih, na sajtu/katalogu proizvođača je to naglašeno.

Cipele treba da su vam knap, ni veće, ni manje. Ako vam je noga između dva broja uzmite manji jer će se razgaziti. Veći je problem ako uzmete veće cipele pa vam noga luta u njima, jer ćete teže voziti, a i povećavate rizik od povreda.

Cipele su sastavljene iz dva dela, spoljnog čvrstog i unutrašnjeg penastog. Prilikom isprobavanja cipela, izvadite unutrapnji penasti deo i obujte ga posebno. Kada stopalo gurnete skroz napred i palcem dotaknete prednji deo, trebalo bi da iza pete ostane prostora za jedan prst npr. Posle toga vratite unutrašnji deo (uložak) u cipelu i probajte ih ponovo, da li su udobne kao ranije. Na taj način proverićete da li nema nekih anomalija u samoj izradi i na pravi način uporediti veličinu.

Takođe je bitno da znate da se veličina stopala blago menja kada su umorna ili pod opterećenjem, jer tada blago oteknu. Najbolje je da u nekom sličnom izdanju i probate cipele jer će takva biti i tokom vožnje. Dakle, idealno je da cipele probate posle podne ili predveče.

Pravilan položaj pete u cipelama

Kod prijanjanja stopala u cipelu najbitnije je da peta bude u dobrom položaju, tj da pobro prijanja uz đon i da ostaje u tom položaju. Čest je problem da peta lebdi po unutrašnjem delu cipele, što zna biti problem, a prevashodno će se manifestovati tako što ćete za skretanje morati da ulažete mnogo više napora nego inače.

Da bi proverili da li vam peta dobro leži u cipeli, obujte je i zapertlajte. Đon držite ravno na podu i pokušajte da stanete na prste, bez da pomerate đon sa poda. Ako se peta odlepi od đona, a đon je i dalje na podu, to je znak da nešto nije u redu. Dakle, peta ne sme da se pomera, tj da iskače iz svog mesta gde je bila kada ste se obuli.

Način pertlanja, vezivanja i pričvršćivanja

Najčešće su regularne cipele sa pertlama koje se vezovima pričvršćuju za snowboard dasku. Zatezanjem pertli, obezbeđuju potrebnu čvrstinu, no ovaj proces zna da bude naporan i dosadan. Zato su počele da se prodaju (obično skuplje) dodatne varijate koje ovaj proces olakšavaju.

Step in kopče za pričvršćivanje cipela za dasku zgodne su jer vas lišavaju muka oko ručnog nameštanja vezova, što zna da bude poprilično dosadno ako ste početnik i vozite na ekstremno kratkoj stazi za obuku. Uz pomoć ovih kopči dovoljno je da stanete na dasku i one će se svojim štipaljkama uz pomoć jednog klika pričvrstiti.

Boa Lace je zapravo sistem za perlanje bez pertli, tj uz pomoć sajle i točkića. Poštedeće vas dosadnog pertlanja, a ujedno i obezbediti umereniji i jači vez. Raspored sile kojom su strane pritegnte jedna uz drugu skoro pa je jednak svuda na cipeli, a sajlice su izrađene od tako jakog materijala da se njima može vući čak i automobil.

how to mount a snowboard binding Vodič za kupovinu cipela za snowboarding

Pravo vreme za kupovinu cipela za bord

Ako ste od onih koji planiraju dovoljno unapred, verovatno razmišljate i o tome kada je pravo vreme u sezoni za kupovinu novih cipela. Kako kod nas zimski sportovi, kao i sportovi uopšte nisu na nivou zapadnih zemalja, tako je i tržište prateće sportske opreme dosta siromašnije, što važi i za ponudu iste.

Skoro svi dobavljači opremu nabavljaju pre zime, kada su i sajmovi i zalihe traju do kraja sezone, nešto posle marta. Kako se do kraja sezone sve ono dobro razgrabi, u martu ćete trčati po gradu da opšte nađete željeni broj, a ne da birate kakve cipele želite, stoga toplo preporučujem da se za cipele zaletite što pre, jer sve ostalo možete i iznajmiti ako ne nađete na vreme.

U krajnjem slučaju, ako u Beogradu (ili gradu u kome živite) ne nađete odgovarajuće cipele, velika ogromna je verovatnoća da ćete cipele moći (čak i povoljnije) da kupite na planini ili ski centru gde ste pošli na zimovanje. No, da se ne bi zanimali rizicima i verivatnoćama, najblje da požurite i prvi komad cipela kupite na vreme.

Podeli sa prijateljima

Tags:

One Comment

  1. […] Cipele za bord – ovo je zapravo jedini deo opreme koji treba da kupite. Dasku je najbolje da iznajmite jer em je skuplja, em je treba vući sa sobom, a i propisno održavati. Kod cipela je najbitnija stvar da su vam udobne. Nemojte uzimati veći broj od onog koji nosite jer je bitno da savršeno prijanja uz nogu. Nove cipele se posle par nošenja oblikuju vašem stopalu i od tada postaju vaš najbolji prijatelj. Postoje meke, srednje i tvrde. Obavezno uzmite meke! Jedine koja sam ja uspeo da nađem sa mojim brojem su srednje, pa su me zbog njih malo boleli zglobovi jer sam stiskao k’o sivonja. […]

Leave a Comment

Partneri

TRX.rs

Facebook

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Twitter