Film: Ski Bums #NSFW

June 2, 2013 by Branko Djurkovic

Znam da nije ski sezona, bar ne kod nas, ali upravo sam ogledao jedan interesantan film sa tematikom zimskih sportova, pa moram da podelim iskustvo sa vama. Naime, radi se o filmu Ski Bums iz 2002. godine, oskagom nagrađenog autora John Zaritsky-a. Film je dokumentarac koji prati priču desetak skijaških entuzijasta sa specifičnim stilom života koji je posvećen isključivo planini i skijanju.

Ova grupa ekstremnih skijaša i bordera posvetila je ceo svoj život upravo snegu na kanadskim planinama i ne zanima ih apsolutno ništa sem toga u životu. Sam izraz “ski bum” odnosi se upravo na osobe koje ili rade za neku minimalnu zaradu ili nemaju posao uopšte i jedini cilj koji sebi postaljaju je pristup skijalištima i uživanje u snegu. Oni u životu rade samo dve stvari – ili skijaju ili čekaju sledeću skijašku sezonu. Većina van sezone radi na održavanju staza, sadi drveće i ostale fizičke poslove kako bi sakupili dovoljno sredstava za sledeću sezonu. Neki za život zarađuju držanjem časova skijanja, ali se na kraju ipak sve vrti oko planine i skijanja.

Open Aid Alliance Print Ski Bums 710x459 Film: Ski Bums #NSFW

SPOILER ALERT! Ako vas zanimaju ovakve stvari, film možete potpuno besplatno pogledati na sajtu Nacionalnog filmskog odbora Kanade. Za ostele, evo mog ličnog komentara:

Ovi ludaci su totalni fanatici za skijanje! Većina njih je ili totalno retardirana da radi bilo šta drugo sem da skija po ceo dan ili su digli ruke od svega i rešili da jednostavno uživaju u zimskim radostima koje planina i skijanje pružaju. Najbitnije im je da skijama ili bordom prolete kroz tek napadali netaknuti sneg na obroncima planine, lebdeći nad padinom i uživajući u osećaju slobodnog pada. I radije bi izabrali taj osećaj nego milion dolara u kešu.

Sa druge strane, totalno hedonistički upražnjavaju i prateće zanimacije planinskog centra, organizujući žurke gde se golišavi prepuštaju čarima alkohola, a neretko tako i završe na stazi. Definitivno ekipa hipika koja uživa u onome što voli, a upravo to nam je zajedničko.

Ski Bums by John Zaritsky, National Film Board of Canada

Podeli sa prijateljima

Tags: , , ,

Leave a Comment

Partneri

TRX.rs

Facebook

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Twitter