Gondola “Brzeće – Kopaonik” do kraja 2014. godine

February 17, 2013 by Branko Djurkovic

Posle Stare planine i početka izgradnje gondole na Zlatiboru, konačno je na rad došla i ona koja se najduže očekuje. Nova gondola na relaciji Brzeće – Kopaonik trebalo bi da bude izgrađena do kraja 2014. godine, čime bi se ova dva turistička centra dodatno unapredila i omogućilo mnogo većem broju ljubitelja zimskih sportova uživanje u lepotama naše najviše planine.

gondola brzece kopaonik Gondola Brzeće   Kopaonik do kraja 2014. godine

Naime, Kopaonik ima najrazvijeniju skijašku infrastrukturu od svih ski centara u Srbiji, ali smeštajni kapaciteti nisu dovoljni da odgovore na potrebe svih zainteresovanih gostiju. Brzeće, sa druge strane, već u ovom trenutku ima oko 2.500 kreveta, a s obzirom na tempo gradnje hotela, uskoro će ih biti oko 6.000 – 7.000.

Ova turistička injekcija, preporodila bi opštinu Brus, jer bi samo od boravišnih taksi bilo osetno više sredstava za dalji razvoj turizma u ovom kraju. Sam ski centar Kopaonik bi takođe mogao da ugosti na hiljade novih skijaša, što bi dodatno pomoglo daljem razvoju infrastrukture. Prema dosadašnjim informacijama, samo prihodi “Skijališta Srbije” na Kopaoniku iznosili su 3.5 miliona evra na godišnjem nivou.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao je Memorandum o razumevanju sa italijanskom kompanijom “Leitner AG” o privatno-javnom partnerstvu za izgradnju gondole, a ukupna vrednost investicije iznosi 25 miliona evra. Od ovog iznosa će 15 miliona uložiti Italijani za izgradnju same gondole, a ostatak država, za potrebe pripreme zemljišta i ostalih infrastrukturnih radova gde spadaju i izgradnju staza i jezera za veštačko osnežavanje.

gondola brzece kopaonik 2014 Gondola Brzeće   Kopaonik do kraja 2014. godine

Ako se izgradnja završi u planiranom roku, skijaši bi već krajem 2014. godine iz turističkog centra Brzeće, koje se nalazi na 1.100 metara nadomrske visine, mogli gondolom da se voze do skijaškog centra na vrhu Kopaonika. Ova vest uticaće na cene, ali i kvalitet smeštaja na Kopaoniku, a rešiće se i večiti problem sa nedostatkom parking mesta u ovom ski centru jer će biti moguće parkirati se u Brzeću i gondolom otići do centra Kopaonika.

Podeli sa prijateljima

Tags: , ,

Leave a Comment

Partneri

TRX.rs

Facebook

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Twitter