Vodič za kupovinu daske za snowboarding

December 27, 2012 by Branko Djurkovic

Za većinu bordera, kupovina nove daske za snowboarding je emotivno iskustvo jer će tokom vožnje ta daska biti njihov sastavni deo i oslikavaće njihovu ličnost. Čak i ako niste iskusni border i kupujete svoju prvu dasku, to će vas biti jako teška i bitna odluka, jer izabrati odgovarajući snowboard nije lako.

Postoji puno faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odluke o tipu, dužini i ostalim karakteristikama daske, od kojih su neki unapred poznati, a neki zavise isključivo od vaših ličnih preferencija. Pa krenimo redom…

snowboard kupovina Vodič za kupovinu daske za snowboarding

Cena snowboarda

Da bi postali dobar border nije vam neophodna najbolja i najskuplja oprema, ali je jako bitno da imate odgovarajuću opremu koja će odgovoriti vašim potrebama. Obično se pri svakoj kupovini kreće od cene, a daske za snowboarding se mogu naći u tri cenovna segmenta:

  • 200 – 350 EUR za osnovne modele
  • 350 – 550 EUR za srednju klasu
  • 550+ EUR za profesionalne modele

Prethodno iskustvo

Verovatno najveći uticaj na odabir daske predstavlja prethodno iskustvo u boardovanju. Ako tek počinjete ili ste nedavno naučili da vozte, verovatno je najbolje da još koju sezonu iznajmljujete opremu. Tako ćete uštedeti dosta novca, a u međuvremenu probati više različitih dasaka i stilova vožnje i znaćete šta vam bolje leži, tj. kakav tim snowboarda vam je potreban.

odgovarajuca duzina snowboarda Vodič za kupovinu daske za snowboardingOdgovarajuća dužina i širina snowboarda

Ako ste rešili da kupite novi board, krenite u proračunavanje odgovarajuće anatomije borda.

Dužina daske zavisi od nekoliko faktora među kojima su najbitniji vaša težina i visina i stil vožnje. Po nekim generalnim uputstvima dužina daske za snowboard bi trebala da je između vaših ramena i nosa, kada dasku držite uspravno.

Širina struka daske određuje se prema veličini vaših cipela za board. Kada stanete stopalima na dasku i iskosite ih kao u položaju u kome bi vozili, daska bi trebala da je iste širine kao vaše cipele, eventualno malo uža. Ako uzmete širu dasku biće vam teško da prstima i petom stvarate dovoljan pritisak na rub, pa će i upravljanje biti otežano. Sa druge strane, ako vam cipele previše štrče, dešavaće se da zaorete njima po stazi tokom skretanja.

Još jedna bitna karakteristika je i savitljivost daske, koja direktno zavisi od vaše težine. Ako ste teži trebaće vam kruća daska, dok lakšim osobama više odgovara elastičnija daska jer sa svojom manjom težinom manjom silom deluju na tačku savitljivosti. Genrealno duže daske imaju veću savitljivost od kraćih, no danas ima toliko različitih modela prilagođenih raznim vozačima, tako da to ne mora biti slučaj.

Tipovi snowboard daski za različite stilove vožnji

Od samog terena na kome planirate da vozite zavise i nalčin i stil vožnje, a po njima su podeljeni i tipovi snowboard daski. Generalno ima jako puno stilova vožnji i trebaće vam vremena da pronađete koji je pravi za vas, ali ih sve možemo svrstati u tri glavne grupe:

FreestyleTechnical riding se obično praktikuje u snowboard parkovima jer se u njemu izvode razni trikovi poput skakanja, raznih okreta, klizanja i sl. Daske koje se koriste za ovaj stil vožnje obično su lagane i fleksibilne pa omogućavaju brze i lake okrete, čak i pri malim brzinama, čineći ih idealnim izborom i za početnike. Daske ovog tipa često su skupe jer su dizajnirane i potpisane od strane profesionalnih bordera i izrađuju se od naprednijih materijala i u ograničenim serijama.

Freeride style – All Mountain obuhvata vožnju različitim stilovima u svim delovima planine i obihvata najveći broj bordera. Ovde spadaju i oni koji vole da se oprobaju na svim stazama, kao i oni koji obožavaju da zađu u tek napadani netaknuti sneg i kroz njega se spuste planinskom padinom. Daske za freeride su srednje tvrdoće i elastičnosti pa omogućavaju i vožnju na obe strane uz okrete, ali i velike brzine prilikom spustova. Jako su rasprostranjene, pa i povoljne, tako da se veliki broj bordera odličuje upravo za ovaj tip.

CarveAlpine style predstavlja najekstremniji vid snowboardinga. Popularan je među vozačima koji su prethodno skijali, pa i sam stil vožnje sa neprekidnim, brzim i naglim zaokretima dosta podseća na skijaški. Daske za ovaj stil vožnje su uske, duge i tvrde, namenjene su isključivo za brz spust (često se i puderišu kako bi išle brže) ne i za izvođenje trikova.

snowboard shapes Vodič za kupovinu daske za snowboarding

Dodatni saveti za kupovinu snowboarda

Ako ste prošli kroz listu bitnih karakteristika kako vas kao vozača, tako i same daske prilagođene za odgovarajući stil vožnje i odredili budžet za svoj novi snowboard, evo još par stavki o kojima treba razmišljati pre konačne odluke.

Starost vozala može biti bitna stavka. Ako se snowboard kupuje za mlađu osobu koja će još rasti, treba uzeti i to u obzir prilikom računanja dužine daske i uzeti malo dužu dasku.

Razmislite i o polovnim i prišlogodišnjim modelima. Možete uštedeti i do polovine cene nove daske ako u oglasima nađete do par godina star model koji je dobro očuvan i nema većih fizičkih oštećenja. Vaš snowboard će biti skoro kao nov, a za razliku u ceni možete kupiti neki drugi komad opreme. Ako ipak želite novu dasku, dobro vreme za kupovinu je tokom leta, jer su prošlosezonski (često i modeli iz iste godine) modeli obično na većim sniženjima.

Dizajn i šara na dasci zaista nemaju nikakve veze sa voznim karakteristikama, ali i pored toga mnogi borderi svoje daske kupuju prevashodno zbog cool dizajna jer im na neki način omogućuje da kroz dasku iskažu svoj stil. Dobri vozači to pokazuju vožnjom. No kako je dizajn ipak bitna stavka obratite pažnju i na vizuelne karateristike svoje daske, ali tek pošto ste proši kroz prethodne bitnije stavke.

Podeli sa prijateljima

Tags:

Leave a Comment

Partneri

TRX.rs

Facebook

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Twitter